Kovo mėnesio šilumos sąskaitas sumažino valstybės kompensuojamas PVM tarifas gyventojams

Eurai

Seimui priėmus Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pakeitimus, gyventojams paskaičiuotos kovo mėnesio šilumos sąskaitos yra mažesnės, kadangi yra išskaičiuota 9 procentų PVM kompensacija  už š. m. sausį, vasarį ir kovo mėnesius. Dėl vykdomų didelės apimties perskaičiavimų, šilumos sąskaitos už kovo mėn. šiek tiek vėluoja

Šį kovą vidutinė mėnesio lauko oro temperatūra ŠILUTĖJE fiksuota +2.0 0C šilumos ir buvo panaši kaip ir 2021 metų kovo mėnesį, t. y. apie +2,3 0C šilumos, todėl pastatuose šildymui buvo suvartotas panašus  šilumos kiekis kaip ir pernai. Lyginant su vasariu, ilgesnis kovo mėnuo lėmė  apie 10 procentų didesnį šilumos suvartojimą, nors kovą   orai buvo panašūs kaip ir vasarį, kuomet vidutinė temperatūra siekė +2,1 0C šilumos.

   Kovą šilumos kaina gyventojams drastiškai nebeaugo, ji buvo 6,78 ct/kWh su PVM ir buvo panaši kaip ir šių metų vasarį, t. y. 6,32 ct/kWh su 9 proc. PVM. Šilumos kainų pokyčius šį šildymo sezoną labiausiai nulėmė biokuro įsigijimo kainos energijos išteklių biržose.

   Šilutėje  60 kv. metrų ploto buto savininkas šildymui tipiniuose senos statybos neapšiltintuose daugiabučiuose, kuriuose gyvena dauguma gyventojų ir kurių šilumos suvartojimas yra vidutinis ,šių metų kovo mėnesį vidutiniškai išleis apie 76 eurus, vertinant, jog butas vidutiniškai suvartojo apie 1115 kWh (18,6 kWh/1 kv. m.) šilumos. Bet pritaikius valstybės kompensuojamą 9 procentų. PVM tarifą už šių metų sausį, vasarį ir kovą, vidutiniai mokėjimai sieks apie 57 eurus. Vasarį tam pačiam plotui apšildyti vidutiniškai prireikė apie 1128 kWh (18,8 kWh/1 kv. m.), o vidutinės sąskaitos už šilumą sudarė apie 78 eurus.

   Mažiausiai energijos naudojama renovuotuose ar naujos statybos daugiabučiuose, 60 kv. metrų ploto butų šildymui šių metų kovą vidutiniškai suvartota apie 304 kWh (5,1 kWh/1 kv. m.). Čia mokėjimai už šilumą mažiausi – apie 21 eurą. Pritaikius PVM tarifo kompensaciją už praėjusių trijų mėnesių laikotarpius, vidutiniai mokėjimai Šilutėje sieks tik apie 18 eurų.

  Šilutėje daugiausia šilumos vartojo butai senuose ir pačios prasčiausios būklės  daugiabučiuose, kuriuose šildymui kovą reikėjo vidutiniškai apie 1500 kWh šilumos (25 kWh/1 kv. m.). Tai gyventojams vidutiniškai kainuos apie 101 eurą. Pritaikius PVM tarifo kompensaciją – galutiniai mokėjimai sumažės iki 77 eurų.